Aktiviteter—–Ost—–Fiske—–Ölkurs—–Chokladkurs
ÖLKURS med ”Brew in bag” metoden
Iden med kursen är att visa enkel ölbryggning i hemmaförhållanden, med speciell tyngdpunkt på de moment där felen oftast begås. Vi använder oss av alla redskap som behövs för framställning av öl. Vi smakar av öl som tillverkats på tidigare kurser och går igenom skillnaderna mellan olika öltyper.
Kursen tar 90min. men kan komprimeras till ca. 30-45 min.
Mäsken har kokats i 60-90 min före kursen börjar.
Vi börjar med att koka ölen (ca. 60min)
– Vi går igenom receptet och tittat på alternativa recept.
– Vi väger upp humle mängderna och ställer in klockan så att den ringer för varje humledos som skall tillsättas
– Under kokningen berättar vi vad som gjorts innan kursdeltagarna kommit
– Vi visar hur flasksättningen går till och går igenom viktiga detaljer angående hygienen.
– Nedkylning av ölet.
– Jäskärlet desinfieras och ölet tappas på jäskärlet
[/mantra-column] [/mantra-multi]
RÅVAROR OCH UTRUSTNING FÖR TILLVERKNING AV 16-18 LITER ÖL
MALT 5-6 kg ( ca. 2,5€/kg )
HUMLE 100-150g ( ca. 3-5€/100g )
ÖLJÄST ( ca. 3€ )
KLARNINGSMEDEL ( ca. 0,5 € )
KASTRULL 25-36 LITER ( ca.150€ Chez Marius )
KASTRULLENS VÄRMEISOLERING ( Retkipatja ca.8€ Hong Kong )
KYLAPPARATUR ( ca. 15€ )
SILDUK (ca. 5€/kpl kotiviini.fi)
TERMOMETER (ca. 10€ Chez Marius)
DENSITETSMÄTARE + lasi ((ca. 5€+4€/st kotiviini.fi)
VÅG ( ca. 20€ Chez Marius)
SLEV ( ca. 5€ Friteerauskauha Ikea)
DURCHLAG ( ca. 8€ Ikea)
JÄSKÄRL 2 ST (ca. 15€/st kotiviini.fi)
VATTENLÅS + PACKNING (ca. 3€/st kotiviini.fi)
VIINILAPPO (ca. 5€/st kotiviini.fi)
INJEKTOR (ca.4€/st Chez Marius)
DESINFEKTIONSMEDEL (ca. 3€/st kotiviini.fi)
TESKEDSMÅTT (ca. 1€)
KORKSÄTTARE (ca. 17€/stkotiviini.fi)
KORKAR (ca. 2,3€/80st kotiviini.fi)
FLASKOR
FLASKBORSTE (ca. 3€)
TILLÄGGSUPPGIFTER OCH RECEPT (Brew in a bag, ”BIAB”) TEX FRÅN FÖLJANDE ADRESSER:
WWW.SHBF.SE
WWW.BREWCAT.FI
WWW.HUMLEGARDEN.SE
WWW.BREWMATE.NET
WWW.AUSSIEHOMEBREWER.COM
WWW.BEERSMITH.COM